Image 1
Image 2
Image 3
Image 4
Take Tour Take Tour

ซอสพร้อมปรุงเพื่อสุขภาพจากกากมะเขือเทศ

Healthy booster sauce from tomato pomace


รายละเอียดผลงาน

Detail

ซอสพร้อมปรุงเสริมสุขภาพ ผลิตจากสารสกัดจากกากมะเขือเทศซึ่งเป็นของเหลือทิ้งจากโรงงานอุตสาหกรรมแปรรูปมะเขือเทศ โดยใช้เทคโนโลยีเอนไซม์ร่วมกับ ultrasound assisted extraction ซึ่งเป็น green technology เพื่อใช้เป็นสารเสริมรสชาติเชิงสุขภาพในอาหาร ทดแทนการใช้ผงชูรส อีกทั้งมีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ ยับยั้งการอักเสบ ยับยั้งการเจริญของเซลล์มะเร็ง และป้องกันและฟื้นฟูเซลล์ประสาทจากภาวะกดดัน สามารถนำไปพัฒนาต่อยอดในระดับอุตสาหกรรมอาหารเชิงสุขภาพ ซึ่งเป็นทางเลือกใหม่สำหรับอุตสาหกรรมอาหารแห่งอนาคต

Healthy booster sauce was produced from tomato pomace, which was a by-product of tomato processed food. The tomato pomace was extracted by enzymatic hydrolysis process combined with ultrasound-assisted extraction (green technology) for use as a food enhancer to replace MSG. In addition, this sauce contributed to antioxidant activity, anti-inflammatory, anticancer, neuroprotection, and cellular recovery under oxidative stress conditions.

DOWNLOAD

Download the app in AppStore, Google Play or Microsoft Store.

App

คณะนักวิจัย

Team

หัวหน้าโครงการ
Team leaderr

อ.ดร. ชนิกานต์ ซ่อนกลิ่น
Dr. Chanikan Sonklin

นักวิจัย/นักประดิษฐ์
Inventors

1. น.ส.พชรพร พุธธังกูร
    Pacharaporn Putthangkul
2. ผศ.ดร.ฤชา ทับทิมใหม่
    Assist. Prof. Dr. Lueacha Tabtimmai
3. ผศ.ดร.ศรัณยา เศรฐธนนันท์
    Assist. Prof. Dr. Saranya Sedtananun
4. รศ.ดร.ณัฎฐา เลาหกุลจิตต์
    Assoc. Prof. Dr. Natta Laohakunjit
5. รศ.ดร.สุจิรา มุกดา
    Assoc. Prof. Dr. Sujira Mukd

Short VDO